Steffie Lettink
‘Kanker heb je niet alleen, je neemt het mee in elke context’
Als GZ-psycholoog en systeemtherapeut, ben ik werkzaam in de Achterhoek. Ik heb me toegelegd op (psychosociale) zorg voor mensen met kanker dicht bij huis. In 2013 heb ik zelf kanker gehad. Gelukkig met een goede afloop, maar wel met diverse (late) gevolgen door de ziekte èn de behandelingen.
Voor ik ziek werd had ik al een eigen psychologie praktijk en samen met mijn man bestuurde ik een woonzorginstelling. Toen ik weer ging herstellen, ontstond een droom: de samenwerking in de eerste lijn op net zo’n warme en effectieve manier vormgeven als in het ziekenhuis. Proscoop verzamelde 6 jaar geleden alle professionals met die droom in de Achterhoek. Met zijn allen hebben we gebouwd aan lokale en regionale netwerken. Vanaf het begin is de informele zorg in de vorm van Oriolus, centrum voor leven met en na kanker, daarbij aangesloten. Elkaar echt ontmoeten bleek een belangrijk ingrediënt te zijn voor een goede samenwerking.
Inmiddels is een regionaal oncologie zorgnetwerk in de Achterhoek (OZA) opgesteld waar lokale netwerken verenigd zijn. Hierdoor zijn we ook op bestuurlijk niveau een gesprekspartner voor onder andere de regionale ziekenhuizen. Belangrijker nog: de cliënt weet zich, ook dicht bij huis, geborgen in een professioneel netwerk. In ons bestuur is ook de informele zorg vertegenwoordigd, zij hebben een belangrijke plek in het zorglandschap. Zij bieden ruimte aan het omgaan met het schuren tussen de verschillende contexten. Bijvoorbeeld ‘patiënt-zijn’, versus ‘werknemerschap’ of ‘ouderschap’ of ‘autonomie’. Het mooiste is wanneer iemand, ondanks de ziekte, toch weer veerkracht ontdekt en regie ervaart. En dat wij daar dan een bijdrage aan mogen leveren.
Ik hoop je, samen met Kirsty Kruisselbrink, te ontmoeten tijdens de interactieve sessie op dinsdag 24 september om 11.30 uur op de Dutch Oncology Care Day in Maastricht om de term ‘Samen omgaan met kanker’ nog meer inhoud te gaan geven.